keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Mustat sämpylät


Kirjahyllyssäni on jo muutaman vuoden ajan asunut noin sadankahdenkymmenen muun keittokirjan ohella Sally Butcherin Vegestan - Kasvisruokaa Lähi-idästä. Tämän kirjan sivuilla törmäsin ensimmäisen kerran tahinipiiraisiin. Ajatus jäi hautumaan ja jalostui sittemmin (ajatuksen tasolla, koska en ole pullantuoksuista tyyppiä) tahinipullaksi. Siis korvapuusteja tahinilla. Ei kuulosta kovin hirveältä. 

Männä viikolla internetissä unikorninväristen ruokien ihanassa maailmassa törmäsin yhtäkkiä mustiin kuppikakkuihin, ja siitä jalostui tämä. Laitoin tahinia reilusti, jotta väri ei jäisi hopeakettuiseksi. Mustan tahinin voi toki korvata tavallisella tahinilla, mutta sitten täytyy mustan värin saamiseksi pidentää paistoaikaa huomattavasti ja muistaa pitää sammutuspeitto käden ulottuvilla. En suosittele. Makukin siitä kärsii.


Iik!



Tahinisämpylät (n.14 kpl)
  • 0,5 dl vettä
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl neljän viljan hiutaleita
  • n. 8 dl jauhoja (käytin 2 dl ruisjauhoja ja 6 dl vehnäjauhoja)
  • 1 dl mustaa tahinia (ostin Vegekaupasta)
  • 1 rkl rypsiöljyä
  1. Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Kaada vesi suureen kulhoon ja sekoita veteen suola ja sokeri.
  2. Sekoita toisessa kulhossa keskenään 4-viljan hiutaleet, n. puolet jauhoista ja kuivahiiva. Minä laitoin tässä vaiheessa 2 dl ruisjauhoa ja 2 dl vehnäjauhoa. 
  3. Sekoita jauhoseos lämpimään veteen. Lisää joukkoon tahini ja sekoita hyvin. 
  4. Alusta taikinaa käsin ja lisää loput jauhot vähitellen. Älä käytä liikaa jauhoja, taikina saa jäädä pehmeäksi. Alusta lopuksi joukkoon rypsiöljy.
  5. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla kaksinkertaiseksi. Leivo taikina sämpylöiksi ja kohota vielä hyvin liinan alla. 
  6. Voitele halutessasi sämpylät vedellä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Ei oo pakko. 
  7. Paista 225-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti