tiistai 8. maaliskuuta 2016

Maissi-perunakeitto


Paastoon laskeuduttiin. Piti syödä "kevyttä kasvispainotteista ruokaa". Tuntuihan tuo melkoiselta haasteelta, kun yleensä ruokavalio on niin hevisti lihaan kallellaan. Tässä aurinkoisen keltaisessa keitossa yhdistyvät palsternakan hurma, perunoiden lohdullinen pehmeys, maissin suloinen makeus ja sitruunan kirpakka raikkaus. Tilli raikastaa kokonaisuutta entisestään, ja lisukkeena tarjottavat jalapeño-chilit potkaisevat lempeän tujakasti. Melekosen hyvä kokonaisuus, sanoisin.

Pimeys nielaisee mun keiton.

Ainekset (3-4 kohtuullista annosta):
  • 2 laihaa palsternakkaa
  • 3 keskikokoista perunaa
  • 450 g pakastemaissia
  • loraus öljyä paistamiseen
  • 0,5-1 tl kurkumaa
  • 8-9 dl vettä
  • 1-1,5  kasvisliemikuutiota 
  • 2-3 tl sitruunamehua
  • kourallinen tuoretta tilliä 
  • suolaa tarpeen mukaan
Lisäksi:
  • vihreitä jalapeño-chilejä
  1. Kuori ja kuutioi palsternakat ja perunat. 
  2. Kuumenna öljy kattilassa. Sekoittele kurkuma öljyn joukkoon. Lisää palsternakka, peruna ja maissi. Sekoita hyvin ja paista välillä sekoitellen muutaman minuutin ajan. Kaada kattilaan 8 dl vettä. Kiehauta ja murenna joukkoon kasvisliemikuutio(t). Keittele keskilämmöllä, kunnes perunat ja palsternakat ovat kypsiä. 
  3. Siirrä kattila pois levyltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää vettä, jos soppa tuntuu liian paksulta. Siirrä kattila takaisin lämpimälle levylle ja mausta sitruunamehulla ja silputulla tuoreella tillillä. Lisää tarvittaessa ripaus suolaa. 
Keiton lisänä syötiin tuoreita vihreitä jalapeñoja. Kannat poistettiin, hedelmät leikattiin pitkittäin halki ja siemenet kaavittiin pois. Jalapeñot paistettiin hitusessa öljyä kevyesti molemmin puolin ja lastattiin kasaksi keiton päälle.

Päivän laulu oli suosikkibiisini ainakin kesällä '86. Kuulostaa timangilta edelleen. Ja muuvit on myös ässät.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti