sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Bataatti-maapähkinäpaistos


Bataatit ovat suloisia muhkuraisia palleroita. Niiden intensiivinen makeus kaipaa kumppanikseen hapokasta sitruunaa tai limeä sekä suolaa. Maapähkinävoi täydentää paketin, ja kaurakerma sitoo kaiken yhteen täydelliseksi pannulliseksi täyteläistä, pehmeää lämpöä ja lohtua. Chili kruunaa kaiken. Valmiin ruoan pinnalle voi halutessaan vielä ripotella reilulla kädellä tuoretta korianteria, mutta itsehän unohdin sen kauppaan.

Tällaisiin ruokiin, johon käytetään sitruunoista myös kuori, käytän luomusitruunoita, koska niiden toisten pinnassa on inhaa vahaa, jota on hankala saada pois, enkä halua syödä sitä. Muitakin saa käyttää.

Talvisen maailman harmaa hailakkuus sävyttää viimeisen lusikallisen.

Ainakin neljä annosta
  • 2 keskikokoista bataattia 
  • 2 punasipulia
  • reilu loraus öljyä
  • 2 dl kaurakermaa
  • n. 3 rkl maapähkinävoita (ei sokeroitua, suolaa saa olla) 
  • 0,5 dl vettä
  • 1 pienehkön (luomu)sitruunan mehu ja kuori
  • 3-4 rkl chilitahnaa (meilläpäin käytetään esim. Völkerin valkosipulista chilitahnaa. Se on hyvää, halpaa ja sitä saa marketeista ja halpakaupoista, yleensä siitä venäläisten elintarvikkeiden hyllystä), voi laittaa vähemmänkin, jos määrä tuntuu suurelta, tai enemmän, jos on tosiäeä
  1. Kuori ja kuutioi bataatit. Noin 1 cm x 1 cm lienee sopiva koko. Hienonna punasipulit. 
  2. Kuumenna öljy isossa paistinpannussa tai kasarissa ja kuullota siinä sipulia hetki. Lisää bataattikuutiot ja paista käännellen ehkä 5-10 minuuttia.
  3. Lisää pannulle kaurakerma ja maapähkinävoi. Huuhdo kaurakermapurkki noin puolella desillä vettä ja lurauta se vielä pannulle. Sekoita kunnolla, jotta maapähkinävoi sekoittuu eikä jää kökkäreiksi. Anna hautua miedohkolla lämmöllä välillä sekoitellen, kunnes bataatti alkaa kypsyä. Jos paistos vaikuttaa kuivalta, voit lisätä vettä.
  4. Lisää pannulle chilitahna ja sekoita hyvin. Kypsennä paistosta vielä, kunnes bataatti on kypsää. 
  5. Kuuraa sitruuna huolellisesti kuumalla vedellä. Raasta kuoren keltainen osa, älä valkoista, koska se on pahaa ja kitkerää. Puserra sitruunan mehu ja lisää se ja kuoriraaste paistoksen joukkoon. Sekoita ja maista. Lisää tarvitaessa suolaa, chiliä tai sitruunamehua. 
  6. Tarjoa esim. seitanin, yksinkertaisen oreganolla maustetun herkkusieni-mustapapu-paprikapaistoksen tai minkä tahansa kera. 

Iloinen ruoka, iloiset laulut!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti