torstai 10. syyskuuta 2015

Viininlehtikääryleet


Eräänä alkusyksyisenä lauantaiaamuna ostin torilta tuoreita sauvolaisia viiniköynnöksen lehtiä. Niitä oli nipussa kymmenen. Nippu maksoi euron. "Viininlehtikääryleitä", ajattelin ääneen. Henkilöystävä myhäili.

Seuraavalla viikolla, jonkinlaisen syysrymsteerausvimman vallassa, inventoin keittiön kaappien sisältöä, ja sieltähän löytyi purkillinen suolaveteen säilöttyjä viininlehtiä, joiden parasta ennen- päiväys häämötti aivan kulman takana. Mikä ihmeellinen sattuma!

Vapaapäivänä kaivoin vanhasta reseptikirjastani hyväksikoetun kääryleohjeen ja kävin tuumasta toimeen. Joskus jotkut laittavat kääryleisiin tomaattia, rusinoita, pinjansiemeniä tai muita semmoisia hömpötyksiä. Laita sinäkin, jos haluat. Minä en laita. Sipulia, riisiä, hövelisti mustapippuria, hövelimmin kuivattua minttua ja sopivasti sitruunaa, siinäpä kaikki tarvittava.

Mamman pienet rumilukset. Prosessikuviakin piti, mutta kun oli märät kädet ja riekaleisia lehtiä joka puolella ja ja ja niin ei sitten.


Tämähän on sitten aikaavievää ja ehkä hieman rasittavaakin puuhaa, mutta sanoisin, että joskus kannattaa nähdä vaivaa. Semmoinen hassunhauska kömmähdys tässä kävi, että tuoreet viininlehdet muistin vasta, kun kääryleet olivat muhineet padassa jo puolisen tuntia. Heh heh.

Viininlehtikääryleet (25-40 kpl ehkä, riippuen lehtien koosta, itse tein 37)

Täyte:

 • 1 dl hienonnettua sipulia (laitoin n. puolikkaan isosta punaisesta, reilu desi taisi olla)
 • liraus öljyä pannulle
 • 2 dl riisiä (pitkäjyväistä, itse käytin basmatiriisiä)
 • suolaa
 • mustapippuria 
 • ehkä 2 tl kuivattua minttua
 • 2-3 dl kuumaa vettä
 1. Kuumenna tilkka öljyä kasarissa, lisää sipuli ja kuullota sitä hetki tai pari. Lisää pannulle riisi ja hämmennä matalahkolla keskilämmöllä, kunnes riisi on läpikuultavaa. 
 2. Lisää suola, pippuri, minttu ja 2 dl kuumaa vettä. Anna porista hiljakseen n. 5 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä porinan aikana. Jäähdytä täyte.
Lisäksi:
 • säilöttyjä viininlehtiä (niitä saa Turussa esim. Deli Marketista Eerikinkadulla)
 • 3 dl lämmintä vettä
 • 1,5 dl oliiviöljyä (saattaa vähempikin riittää)
 • 1 keskikokoisen mehukkaan sitruunan mehu
 1. Huuhtele viininlehdet. Suolaveteen säilötyt lehdet on yleensä kääritty käytännöllisiksi sikareiksi, jotka pitää rullata auki ja irrotella lehdet varovasti toisistaan. Menevät helposti rikki.
 2. Laita hiukan täytettä jokaisen lehden keskelle ja kääri rullalle. Rullaaminen kannattaa aloittaa siitä päästä, josta lehti on ollut kiinni pensaassa. Käännä alareuna täytteen päälle, sitten sivut ja lopuksi rullaa kääryle täydelliseksi pikkuiseksi pötkyläksi.
 3. Lado kääryleet tiiviisti vieri viereen kattilaan. Kaada päälle oliiviöljy, lämmin vesi ja sitruunamehu. Laita lautanen painoksi rullien päälle, jotta ne eivät pääse hötkyilemään kypsennyksen aikana. Keitä matalalla lämmöllä kannen alla noin tunnin verran. Tarjoa jäähtyneinä esim. alkupalana. Muista olla hyvin varovainen nostellessasi kypsiä kääryleitä kattilasta. Menevät helposti rikki.

Keittiössä soi tämä kappale, joka on tahdittanut päiviäni useasti viime aikoina. Se on hyvä biisi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti