tiistai 31. maaliskuuta 2015

Minttusuklaakuppikakut (lähinnä suklaa)


Eräänä päivänä, kun muutenkin uunia lämmitettiin, leivottiin minttuisia suklaisia kuppikakkuja. Perusohjeena oli vanha tuttu beisikit suklaakuppikakut. Omenaviinietikkaa ei ollut, joten käytin sitruunamehua, ja vaniljauutteen tilalla käytin vettä ja vaniljajauhetta. Sinne sitten taikinan sekaan nakkelin rouhittuja ranskanpastilleja (Pirkan, niissä on punaista väriainetta tosin, joten jos sitä et halua syödä, käytä ihmeessä jotain muuta merkkiä) sekä rouhaistua tummaa suklaata. Kuorrutin kakkuset margariinista, tomusokerista ja sulatetusta suklaasta sekoitetulla ihanaisella läskitysnassuttelutahnalla eli kreemillä.


Käytiin ulkoilemassa.

Minttuvivahteiset suklaakuppikakut
  • 1 kuppi soijamaitoa
  • 1 tl omenaviinietikkaa (tai sitruunamehua)
  • 3/4 kuppia sokeria
  • 1/3 kuppi rypsiöljyä
  • 1 tl vaniljauutetta (tai vettä ja vaniljajauhetta)
  • 0,5 tl manteliuutetta tai lisää vaniljauutetta
  • 1 kuppi vehnäjauhoa
  • 1/3 kuppia tummaa kaakaojauhetta
  • 0,75 tl ruokasoodaa
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 0,25 tl suolaa
  • pussillinen (90 g) ranskalaisia pastilleja murskana
Kuorrute:
  • n. 100 g margariinia
  • n. 3-4 dl tomusokeria
  • n. 100 g tummaa suklaata sulatettuna (esim. Panda)
  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vuoraa muffinipellin koloset muffinivuoilla. Jos et käytä muffinivuokaa, kannattaa käyttää erikoisjämeriä paperivuokia.
  2. Vispaa soijamaito ja omenaviinietikka sekaisin kulhossa ja jätä hetkeksi vetäytymään. Lisää sokeri, öljy ja uutteet. Vatkaa, kunnes seos vaahtoaa. Sekoita erillisessä kulhossa kuivat aineet keskenään. Sekoita jauhoseos kahdessa erässä soijamaitoseokseen ja sekoita, kunnes taikinassa ei näy suuria kokkareita. Pienet sattumat eivät haittaa. 
  3. Jaa taikina vuokiin. Täytä jokaisesta vuoasta vain kolme neljännestä, jotta taikina ei paistuessaan karkaa. Paista 18-20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä esim. hammastikulla. Kun tikkuun ei jää taikinaa, leivonnaiset ovat kypsiä. Anna jäähtyä ritilällä aivan kokonaan ennen kuorruttamista. 
  4. Kuorrute: Vatkaa huoneenlämpöinen margariini, tomusokeri ja jäähtynyt sula suklaa sekaisin. Käytä tomusokeria sen verran, että koostumus on sopiva. Ei liian jämäkkä, mutta ei myöskään löysä. Kuorruta jäähtyneet kuppikakut. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti