keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Flunssantorjuntaa


Nyt, kun niiskutussesonki on parhaimmillaan, tuntui ajankohtaiselta kirjoittaa omista flunssantorjuntatropeista ja -opeista.

Jo varhaislapsuudessa on tolkutettu, että pitää juoda paljon lämmintä. Omiin suosikkeihini kuuluvat erilaiset yrttiteet, inkiväärilitkut ja tietysti perinteinen viinimarjamehu. Viinimarjamehua keittelen aina tarpeellisen määrän kerrallaan Suuren muumikirjan ohjeella. Tässäpä se:

Muumimamman flunssamehu
  • 1 l mustaherukoita (pakastetut hyviä)
  • 3 dl sokeria (itse laitan yleensä vähemmän, kun en niin perso ole makealle)
  • 1 kanelitanko
  • 6 dl vettä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 tl kardemumman siemeniä
  1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Keitä hiljalleen puolisen tuntia. Siivilöi ja tarjoa höyryävän kuumana. Sopii myös lantrata, jos tahtoo.

Inkiväärilitkun teen raastamalla parin sentin pätkän tuoretta inkivääriä kupin pohjalle. Kaadan perään kuumaa vettä, annan muhia muutaman minuutin ja lisään sitruunamehua ja hunajaa. Jos et käytä hunajaa, tiedät mitä tehdä.

Yrttiteesuosikkini on kreetalainen malotira eli vuoristotee, jota armas äitini selkä vääränä raahasi minulle taannoiselta lomamatkaltaan. Sen sanotaan auttavan hengitystiesairauksiin, flunssaan ja yskään sekä parantavan vastustuskykyä. Paha lähtee pois. Ilmeisesti. Ehkä.


Malotira ja dictamus.

Näiden mainittujen lisäksi on tietysti erinäisiä luontaisuutteita, lääkinnällisiä valmisteita ja vitamiineja, mutta enhän minä niistä puhu. Puhun vain niistä, jotka maistuvat hyvältä ja joista tulee hyvä mieli. Siksipä kerron tässä myös salaisen "kana"keitto-ohjeeni. Juuri sitä männä viikolla keittelin, kun kanssasyöjä kuumetuskissaan vikisi sängyn pohjalla. Tässä sopassa ei nyt niin kannata välittää mistään al dente- ja muista semmoisista tyyliseikoista. Saa olla vähän mössöäkin. Mössöstä tulee hyvä mieli.

Soppakattilallinen Silkkaa Lohtua 
  • 1 porkkana
  • 1 pieni palsternakka 
  • 1 sipuli
  • pari valkosipulinkynttä
  • pikkuinen parsakaali
  • iso loraus öljyä
  • curryjauhetta niin paljon kuin kehtaat laittaa
  • reilu pätkä tuoretta inkivääriä
  • chiliä tuoreena tai kuivattuna
  • sitruunamehua
  • purkillinen kookosmaitoa
  • vettä 
  • liemikuutio
  • n. 2 dl soijahiutaleita
  • pari pakettia pikanuudeleita tai vastaava määrä riisinuudeleita
  • suolaa jos tarvis
  1. Kuori ja pilko porkkana, palsternakka, sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Parsakaali myös pilko!
  2. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää curryjauhe. Paistele hetki ja lisää sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Kuullota pari minuuttia ja lisää porkkana ja palsternakka.
  3. Kaada sekaan kookosmaito ja sen verran vettä kuin mielesi halajaa. Kiehauta ja lisää joukkoon liemikuutio ja chili. Jos käytät tuoretta chiliä, lisää se vasta lopuksi. Keitä viitisen minuuttia ja lisää soijahiutaleet. Keitä vielä muutama minuutti ja lisää kattilaan nuudelit. Lisää vettä, jos näyttää tarpeelliselta. Keitä nuudelit kypsiksi ja syö. Mausta tarvittaessa vielä lisää.



Kurkumasta (sitä on siis curryjauheessa, se keltainen asia) on sanottava, että vaikka sen ihmeellisiä terveysvaikutuksia suitsutellaan puolella jos toisella, en itse ole sitä käyttänyt muuten kuin ruoan seassa. Syy selviää, kun siteeraan tässä erästä viisasta, joka minulle joskus kertoi kurkumasta seuraavaa: "If you're feeling really fucked up, this will make you better. But it tastes like shit".

Hyvien, lämmittävien ruokien ja juomien lisäksi paranemiseen tarvitaan tietysti myös henkistä ravintoa. Erityisesti flunssantorjuntaan sopivat mielestäni sarjakuvat, hömppäsarjat ja -elokuvat sekä omat lempilaulut. Myös kukkia voi ostaa tuijoteltavaksi. Ja polttaa kynttilöitä, vaikka se kai heikentääkin huoneilman laatua. Ja halimista voi tietysti suositella. Muutenkin kuin kipeänä.




Olkoon onni myötä ja pysykööt pöpöt kurissa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti