torstai 2. lokakuuta 2014

Suolainen kinuskikastike


Yritin tehdä "salted caramel"-kastiketta jollain nykyaikaisella ohjeella, ja huonosti kävi. Siinä piti kaikki aineet sekoittaa heti keskenään ja sitten keittää vuoden ajan. Kastikkeesta tuli ällöttävä, kärähtänyt litku, joka maistui hirviömäisen pahalle. Tunsin epäonnistuneeni.

Mutta sitten muistin, että olenhan minä ennenkin kinuskia keitellyt. Joskus ennen teinivuosiani olin oikea leipurivelho, ja kaikki sokeria sisältävät asiat olivat parasta, mitä keittiössä saatoin tehdä. Kaivelin muistiani (ja hieman internettiä) ja löysin oikean, yksinkertaisen kinuskikastikeohjeen, jonka muokkasin eläimettömäksi. Niin, ja lisäsin suolaa, jotta kinuskin suloinen makeus korostuisi.Kinuskikastike
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl kaurakermaa
  • 1 rkl margariinia
  • hyppysellinen suolaa
  1. Kaada sokeri kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut ja hieman ruskistunut. Varo käräyttämästä. Palanut sokeri maistuu sulalta pahuudelta.
  2. Kaada kerma sokerin sekaan. Anna kiehua tasaisesti n. 5-8- minuuttia. Sekoittele välillä. Älä käräytä.
  3. Nosta kattila syrjään levyltä ja sekoita joukkoon margariini. Kun margariini on kokonaan sekoittunut, sekoita joukkoon vielä suola. 
  4. Valmiin kastikkeen voi syödä lämpimänä tai jäähtyneenä esim. jäätelön, marjojen tai hedelmien seurana. Maistuu myös sellaisenaan.

1 kommentti: