tiistai 14. lokakuuta 2014

Huevos rancheros sin huevos


Tiedän, että kananmuniin perustuvan ruokalajin tekeminen ilman kananmunia saattaa kuulostaa kummalliselta ja jopa väärältä, mutta siitä lähtien kun törmäsin jossain maailman turuilla tähän ruokaan, olen halunnut tehdä siitä oman versioni. Laiskan sunnuntain iltapalaksi tämä sitten asettui. Onneksi aikuisena saa syödä vaikka aamiaista iltapalaksi jos siltä tuntuu.

Monista ohjeista poiketen käytin tuoreiden tomaattien sijaan säilöttyjä kokonaisia tomaatteja, koska niitä sattui olemaan kaapissa, enkä oikein keksinyt niille parempaakaan käyttötarkoitusta. Tofusta jalostin etäisesti kananmunan makuista maustamalla sen mustalla Kala Namak-suolalla, jonka suuri rikkipitoisuus saa sen maistumaan ja valitettavasti myös haiskahtamaan kananmunalta. Tästä tuoksusta suola lienee saanut kansanomaisen kutsumanimensä pierusuola.
Mutta nyt, pidemmittä puheitta, tervetuloa Leenan kokeilevaan keittiöön vegaanisten kananmunien pariin!



Tofu"huevos" rancheros eli Tilallisen tofu"munat"

Tomaattikastike:
  • 1 tölkki kokonaisia säilöttyjä tomaatteja
  • 1 miedohko chili, sellainen punainen cayenne-mallinen 
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1/2 limen mehu
  • 2 tl sokeria 
  • suolaa
  • pari pientä sipulia
  • reilu loraus öljyä paistamiseen
"Munat":
  • 2/3 pakettia pehmeää tofua (Jalotofu)
  • reilu 1 tl perunajauhoa
  • Kala Namak-suolaa maun mukaan
  • (hyppysellinen kurkumaa)
Lisäksi:
  • sulavaista vegaanijuustoa pieninä kuutioina
  • 2 kevätsipulin vartta ohuina renkaina
  • tuoretta korianteria (itsellä ei ollut, ja se oli hieman surku se)

  1. Ongi tomaatit tölkistä ja poista niistä siemenet. Älä käytä purkissa olevaa tomaattimehua tähän ruokaan, jotta kastikkeesta ei tule liian litkua. Pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi ja laita kulhoon odottamaan. Pilko chili.
  2. Purista valkosipulinkynsi (kyllä, purista puristimella, senkin puristi) tomaatin seuraksi kulhoon. Lisää pilkottu chili, limemehu, sokeri ja suola. Sekoita ja anna olla.
  3. Valmista tofumunat. Riko tofun rakenne kulhossa ja sekoita joukkoon perunajauho ja Kala Namak. Ota erilleen neljän keltuaisen verran tofua ja sekoita siihen kurkumaa. Tämä ei suinkaan ole pakollista, mutta hauskaa se on.
  4. Pilko sipulit. Kuumenna öljy pannussa ja kuullota sipulia pari minuuttia. Lisää tomaattiseos ja keitä muutama minuutti, jotta ylimääräinen neste haihtuu. 
  5. Laske lämpöä hieman. Laita juustokuutioita ympäriinsä tomaattikastikkeen sekaan. Tee tomaattikastikkeeseen neljä koloa ja aseta jokaiseen koloon ensin valkoista tofumassaa ja sen päälle kurkumaista "keltuaiseksi". Paista muutama minuutti ja käännä "munat". Anna paistua, kunnes ruoka näyttää valmiilta. Ripottele päälle kevätsipuli ja korianteri.
Omituista tämä ehkä oli jo ajatuksena, mutta yllättävän hyvää. Syötiin kaverina avokadoviipaleita, ja kivasti upposi myös Kaikensyöjälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti