keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Gluteeniton kaalipiirakka

En ole koskaan aiemmin leiponut mitään gluteenitonta. Ainakaan tahallani. Ei ole ollut tilausta. Nyt oli. Überallergeenivapaa leivonta on jotenkin pelottavaa, kun koko ajan pitää ajatella ja muistaa, ettei laita sekaan mitään kiellettyä. Omakin ruokavalioni on varmasti monelle kauhistus, mutta en ainakaan usko sairastuvani, vaikka ruokaani eksyisikin jäämiä jostain eläimellisestä.

Kivasti onnistui kaalipiirakka jännityksestä huolimatta gluteenittomanakin, ei maistunut pahalta syöjien mielestä, kukaan ei oireillut, ja ilta meni muutenkin oikein mukavasti. Ja jälkeenpäin vielä soitettiin ja kehuttiin, että hyvää oli. Omasta mielestäni pohjassa oli häiritsevä tattarin maku, mutta tattari onkin mesiangervomaisen hajunsa ja makunsa takia itselleni Hyi. Muuten kyllä oli hyvää.



Kaalipiirakka 

Pohja:
  • reilu 2 dl jyttejauhoja (nämä ovat varmasti gluteenittomille tuttu juttu, mutta itselleni kovin uutta ja eksoottista!)
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 125 g margariinia
  • 1,5 dl vettä tai soijamaitoa
Täyte:
  • 3/4 keskikokoisesta kaalinpäästä
  • 2 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • tilkka vettä 
  • sopivasti suolaa
  • 2 rkl siirappia
  • 1 rkl etikkaa
  • nokare margariinia
  1. Tee ensin pohjataikina: sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään kulhossa. Lisää rasva. Nypi jauhot ja rasva sekaisin. Lisää vesi tai soijamaito ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin vetäytymään.
  2. Silppua täytettä varten kaali ja sipuli, raasta porkkana. Kuumenna rasva kattilassa, lisää kasvikset ja vesitilkka ja hauduta kasvikset kypsiksi kannen alla. Mausta suolalla, siirapilla ja etikalla. 
  3. Ota taikinasta 3/4 ja taputtele kevyesti voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Jaa täyte tasaisesti pohjan päälle. Kauli lopusta taikinasta levy (muista jauhottaa hyvin, muuten taikina tarttuu kiinni kaikkeen), leikkaa suikaleiksi ja kokoa ristikoksi täytteen päälle.
  4. Paista 225 asteessa n. 30 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti