tiistai 8. heinäkuuta 2014

Kesärullat

On kesä ja yrtti ja melkein raakaruoka tämä. Tämmöisenä keittiötrendien hännystelijänä olen tietysti jo kauan ennen kesää tehnyt näitä, ja pakottanut kanssasyöjänkin talkoisiin. Hyvin rullaa. Nyt, kun on oikeasti kesä, ja sielu ja ruumis halajaa kevyttä ja raikasta ruokaa, on jälleen aika kaivaa riisipaperi ja hoisin-kastike kaapin perältä.
Riisipaperia saa useista aasialaisia elintarvikkeita myyvistä liikkeistä. Niitä on monenlaisia. Riisipapereita siis. On pieniä ja isoja, paksuja ja seesaminsiemenillä kruusattuja. Suosittelen hankkimaan suurehkoja ja ohuita, jotta rullaus on helppoa, eikä papier mene niin helposti rikki. Seesaminsiemenlättyjä ei kannata ostaa.
Nämä rullat on tehty hieman liian paksusta paperista, joka repeilee ja tuntuu syödessä hieman hassulta. Kuin kumihanskoja nassuttaisi. Yrteillä ja muilla herkuilla täytettyjä, hyvään hoisin-maaapähkinäkastikkeeseen dipattuja kumihanskoja.  


Kesärullat voi täyttää oikeastaan millä tahansa, kunhan kolme peruselementtiä on kunnossa: tarpeeksi paljon tuoretta minttua, thai-basilikaa ja korianteria. Tämä on minun mielipiteeni, mutta sehän on usein totuus.
Lisäksi esim.:

  • salaattia
  • kypsiä riisinuudeleita
  • avokadoa
  • kevätsipulia
  • kurkkua
  • porkkanaa
  • rouhittuja maapähkinöitä
  • tofua (maustamattoman olen "marinoinut" limemehulla, mutta esim. kylmäsavu tippuu ihan sellaisenaan)
  • ituja
  • jne.
Riisipaperia pitää liottaa vadissa lämpimässä vedessä, jotta se antautuu rullattavaksi. Täyteainekset kannattaa suikaloida ja asettaa helposti saataville. Näin rullaus on helppoa ja mukavaa. 
Kun riisipaperi on lionnut sopivaksi, aseta se esim. leikkuulaudalle ja kasaa täytteitä ei ihan keskelle, vaan hiukkasen alareunaa kohti. Taita riisipaperin alareuna täytteen päälle ja taita sen jälkeen sivut keskelle. Rullaa ja toivo, että rulla pysyy kasassa. Valmiit rullat kannattaa syödä mahd. pian. 

Kastikkeena oli tällä kertaa perinteisen, ihanasta Kauhaa ja rakkautta-blogista varastetun maapähkinäkastikkeen lisäksi mangoviinietikasta (!!!), sitruunasta, öljystä ja tuoreesta chilistä sekoitettu soosi. Isoissa marketeissa myydään näin kesäaikaan Heinän Puutarhan chilejä. Tällä kertaa oli pakko ostaa mahtavia habaneroja, koska ne olivat niin ryppyisiä, suloisia ja violetteja. 

Tässä tämä trendiruoka. Seuraavaksi varmaan nyhdän jotain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti