torstai 17. huhtikuuta 2014

"Jätän joskus työn, koko päivän syön kun mä kylliksi vaurastun"


Vanha reseptivihkoseni on pitkään huudellut "tee lihiksiä!", joten pitihän sitä. Olen joskus nuoruudessani muokannut perinteisten lihapiirakoiden ohjeesta lihattoman version, ja tässä se on:

Taikina:
  • 1 dl lämmintä vettä
  • 1,5 dl kasvimaitoa
  • n. 7 g kuivahiivaa
  • 0,5 rkl öljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • n. 3 dl tai paljon enemmän hiivaleipäjauhoja tai muita jauhoja kunhan sitkon muistat! 
  1. Sekoita hiiva n. 1 dl:an jauhoja. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi.
  2. Lisää maito, öljy, suola, sokeri ja loput jauhot.
  3. Alusta taikinaa käsin ja lisää tarvittaessa jauhoja kunnes taikina on kiinteähköä eikä enää tartu käsiin. Itse lisäsin huomattavasti enemmän jauhoja kuin ohjeessa. Lienevät jauhot olleet toisenlaisia silloin nuoruusvuosina. On tärkeää, että taikina ei ole tarttuvan löysää, jotta lihikset pysyvät sitten myöhemmin kasassa eivätkä tartu joka paikkaan.
  4. Kohota lämpimässä liinan alla n. 45 minuuttia.

Täyte:
  • n. 1,5 - 2 dl soijarouhetta
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • öljyä paistamiseen
  • 0,5 dl (kuivana) puuroriisiä
  • suolaa
  • liraus nestesavua
  • mausteita, lihiksiin sopivia, esim. maustepippuria, valkopippuria, oregano jne.
  1. Laita soijarouhe likoamaan.
  2. Keistä riisi pakkauksen ohjeen mukaan lisäkeriisiksi.
  3. Pilko sipuli.
  4. Kuullota sipuli pannulla öljyssä, lisää liotettu soijarouhe ja keitetty riisi, mausta suolalla, savulla ja millä haluat ja paista, kunnes neste on haihtunut. Muista maustaa kunnolla!
Lisäksi tarvitset öljyä uppopaistamiseen.

Kauli taikinasta n. 15 cm:n pituisia soikioita. Tai vaikka pienempiä. Lisää täytettä keskelle ja nipistele reunat tiukasti kiinni. Piilota piirakat liinan alle, kunnes öljy on tarpeeksi lämmintä. Uppopaista lihikset. Ovat valmiita, kun näyttävät eineslihapiirakan värisiltä.

Nämä on hyviä. Uppopaistaminen on inhaa ja sotkuista ja kamalaa, joten nämä voi paistaa myös uunissa kai. Tai pannulla vähemmässä rasvassa. Mutta ei kai ne sitten ole kunnollisia.
Näiden seurana tarjottiin perinteisesti sinappikurkkusalaattia, ketsuppia ja tietysti pari nakkia.

Loppuun vielä laulu ruoasta ja rakkaudesta. Äänenlaatu on kauhea, laulussa ei ole lihapiirakoita vaan lihapasteijoita ja en saanut ihan videona sitä tänne lisättyä, mutta tässä linkki:
Bosse ja Robert: Rakastan ruokaa.

Rauhaa, rakkautta, ruokaa ja reipasta mieltä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti