lauantai 16. marraskuuta 2013

Keitto paahdetusta kurpitsasta ja porkkanasta

Kurpitsat on ihkuja. Butternutit on parhaita, ja ne isot, irvistelevät möllikurpitsat on kivoja. Koristekurpitsatkin aiheuttavat ilopissaista vingahtelua torilla, vaikka niitä en koskaan ostakaan. Tällä kertaa kyseessä on kuitenkin hokkaido-kurpitsa, joita kaupat ovat suhteellisen pullollaan tähän aikaan vuodesta. Ne ovat söpöjä ja ryppyisiä. Hieman rumia mutta ihania.
Halusin tehdä lämmittävää soppaa, koska syksy kauhistutti ja kylmäsi luita myöden.


Kurpitsainen, porkkanainen sosekeitto 
  • 1 sopivankokoinen hokkaido-kurpitsa
  • 3 keskikokoista porkkanaa
  • rypsiöljyä
  • suolaa
  • pari dl punaisia linssejä
  • 1 salottisipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä
  • 1 tlk kookosmaitoa
  • kuivattua chiliä 
  • pippuria
  • 1 tl kuivattua minttua


  1. Halkaise kurpitsa ja poista siemenet. Lohko kahdeksaan osaan. Kuori porkkanat ja pilko ronskeiksi paloiksi. Pyörittele kurpitsalohkot ja porkkanapalat öljyssä ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Mausta suolalla. Paahda 225-asteisessa uunissa kunnes pehmenevät. 
  2. Huuhtele linssit ja keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. 
  3. Pilko salottisipuli, valkosipuli ja inkivääri. Kuullota niitä ja chiliä hetki öljyssä paistinpannulla.
  4. Soseuta linssit, kurpitsa, porkkanat ja paistetut jutut sekä puolet kookosmaidosta. 
  5. Lämmitä soppa kattilassa. Lisää pippuri ja minttu. Ohenna keitto kookosmaidolla sopivan paksuiseksi. Lisää vettä mikäli keitto tuntuu liian paksulta. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. 
  6. Ripottele pinnalle kurpitsan tai auringonkukan siemeniä. Loraus seesamiöljyä ei tee pahaa. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti