keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Pierueliksiiri

Hernaripäivä on paras päivä.
Hernerokan pitää olla niin paksua, että sitä voi syödä haarukalla. Muuten se on huijausta ja tulee paha mieli.




Tätä soppaa varten huuhdoin puoli kiloa herneitä ja liotin niitä illasta aamuun. Puolen kilon pussi suomalaisia luomuherneitä maksaa suunnilleen saman verran kuin sama määrä ns. perinteisesti kasvatettuja. Ostaa kuka ostaa mitä ostaa. Minä ostan luomua.
Kun herneet olivat lionneet kymmenisen tuntia, laitoin ne kattilaan ja lisäsin pari porkkanaa, pari sipulia ja hiukan vettä. Jos ei halua keitellä huijauslitkua, kannattaa lisätä vettä alussa mahdollisimman vähän ja sitten tarpeen mukaan myöhemmin. Pysyy soppa mukavan haarukoitavana.
Lisäsin joukkoon myös kuivattua oreganoa, koska meirami oli loppu. Samaa sukua kumminkin ovat. Meiramin kevyesti parfyyminen aromi ehkä kuitenkin sopisi mielestäni paremmin herneiden maanläheisen maun vastapainoksi. Kun vesi alkoi kiehua, lisäsin joukkoon vielä kasvisliemikuution. Ehkä kaksi. En muista.
Hernari on valmista, kun herneet ovat täysin pehmeitä ja hyviä. Tähän menee tunti, ehkä enemmän.
Höysteenä oli tällä kertaa paahdettu sipuli ja sinappi.

Jälkkäriksi syötiin vohveleita Alpron kermavaahdolla ja mansikkahillolla. Kanssasyöjän asiantuntemuksella mentiin. Minä en ois osannu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti