maanantai 26. marraskuuta 2012

Jätskiä!

Perjantaina tein piparitaikinan, jonka ohjeen löysin täältä. Kaikki turhat kohotusaineet saattoi jättää pois. Ei hyvää taikinaa pilata paistamalla.

Käytin osan piparkakkutaikinasta piparitaikina-vaniljajäätelöön, jonka valmistimme kanssakokin kanssa yhteistyössä. Lopun taikinan ajattelin napostella vähitellen välipalana.


Maistuis varmaan sullekin.
Piparitaikina-vaniljajäätelö (n. 4 annosta)

  • 1,5 dl soijamaitoa
  • 1 tl vaniljajauhetta tai 1 vaniljatanko
  • 1 dl ruokosokeria
  • 2 tl kananmunankorviketta (NoEgg) + 1 rkl vettä
  • 2,5 dl vaahtoutuvaa kaurakermaa (esim. Sunnuntai)
  • sopivasti piparitaikinaa
  1. Laita maito, sokeri ja vanilja vesihauteeseen lämpiämään. Ota kattila pois liedeltä kun seos alkaa kuplia. 
  2. Sekoita kananmunankorvike ja vesi keskenään. Lisää hiljalleen kattilaan, sekoita koko ajan.
  3. Siirrä kattila takaisin liedelle. Anna seoksen kuplia koko ajan sekoittaen kunnes massa sakenee.
  4. Peitä astia kelmulla ja anna jäähtyä. 
  5. Vatkaa kerma vaahdoksi. Nostele jäähtyneen massan joukkoon.
  6. Kaada metalliastiaan ja pakasta tunnin verran.
  7. Sekoita jäätelömassan joukkoon taikinapaloja sen verran kuin hyvältä tuntuu.
  8. Pakasta yön yli.

Kannattaa valita vesihauteeseen jokin muu astia kuin järjettömän paksupohjainen pyrex-vuoka. Näin vältytään ikuisuudelta tuntuvalta odottelulta ja palovammoilta.

Jäätelön seurana tarjottiin Nigellan maapähkinäsuklaakinuskikastiketta hieman muunneltuna sekä hunajaisia ja suolattuja pähkinöitä. Suolapähkinät olivat sen verran hennosti suolattuja, että kaipasi annos sormisuolaa. Siitä sai luonnetta se!

Maapähkinävoi-suklaakinuskikastike
  • vajaa 2 dl kaurakermaa
  • 100 g sileää maapähkinävoita
  • 3-4 rkl vaaleaa siirappia
  • 100 g tummaa suklaata
  1. Mittaa ainekset kattilaan ja sulata liedellä välillä sekoitellen. Kastike on valmis, kun ainekset ovat sulaneet ja sekoittuneet toisiinsa. 
Ylijäävää kastiketta ei kannata pullottaa ja laittaa jääkaappiin. Laakea astia toimii huomattavasti paremmin.

Aloitin jäätelöntekijän urani perjantaina, ja mietin kuinka mukavaa olisi omistaa jätskikone. Kuinka mukava yhteensattuma olikaan se, että lauantaiaamuna bongasin Facebookin vaihtoryhmästä jäätelökoneen, jonka kävin vielä samana päivänä diilaamassa itselleni vaivaiseen suklaalevyn ja teepaketin hintaan! Kanssasyöjälle jo uhosinkin avokadojäätelöstä. Sitä odotellessa nautimma piparitaikinaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti